شرکت تعاونی مهندسی نوید سلامت محیط کار

شرکت تعاونی نوید سلامت محیط کار با بهره مندی از نیروهای با تجربه و کارآزموده و متخصص و جوان و با حمایت های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بعنوان اولین شرکت تخصصی به ارائه مشاوره و خدمات فنی-مهندسی می پردازد.

 
نویسنده : حمید افشاران - ساعت ٩:٥۱ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٤/۱٧
 


 

 

 

بهداشت مساجد

مسجد، خانه خداست و با حلول ماه مبارک رمضان این خانه بیش از پیش میزبان همه مشتاقانی است که در آن آرامش می‌گیرند و احساس نزدیکی بیشتری با خالق خود می‌کنند.هر سال، دهه آخر شعبان به عنوان دهه بهداشت و نکوداشت مساجد مورد توجه قرار می‌گیرد و طی آن به نظافت و پاکیزگی مساجد پرداخته می‌شود تا مومنان در مکانی آراسته به ضیافت الهی رمضان قدم بگذارند. بی‌تردید بهداشت مساجد به‌هیچ‌وجه نباید منحصر به دهه آخر شعبان باشد..و ضرورت دارد در تمامی ایام سال به ویژه در ایام ماه مهمانی خدا توجه ویژه ای به بحث بهداشت مساجد صورت پذیرد.

نکات بهداشتی ویژه مساجد

نظافت در اسلام از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. اهتمام به نظافت و پاکیزگی مساجد به عنوان پایگاه‌هایی برای ابلاغ پیام اسلام نیز در روایات مورد تاکید فراوان قرار دارد. مسجد مکانی است که همه مومنان فارغ از تمامی مسائل گرد هم می‌آیند. نظافت و تمیزی مسجد می‌تواند به همه آنها روحیه ببخشد.

در آیه 31 سوره اعراف توصیه شده که انسان‌ها هنگام عزیمت به مسجد زینت خود را با خود بردارند که زینت هم می‌تواند زینت‌های ظاهری چون پوشیدن لباس پاکیزه و استفاده از عطر باشد و هم زینت باطنی به معنای پاک سازی روح و آراسته شدن به صفات پسندیده باشد.

بهداشت صحن

1- سنگفرش نمودن صحن با مصالح ساختمانی مقاوم، ساده، زیبا، بدون درز و قابل شستشو انجام گردد.

2- جاروب کردن روزانه و تی کشیدن با مواد ضدعفونی کننده صورت پذیرد.

3-  قراردادن ظرف زباله )درب دار) به همراه کیسه زباله در گوشه ای از صحن الزامی است.

بهداشت فرش و ...

 نظافت همیشگی و شستشوی گاه به گاه فرش‌ها، وجود کفش کن مناسب یا کیسه‌های نایلون برای قرار دادن کفش نمازگزاران از مواردی است که در مساجد باید به آنها توجه شود.

1- جاروب کردن روزانه و مستمر (ترجیحا" استفاده از جاروبرقی) صورت پذیرد.

2- جلوگیری از آلودگی فرشها موردتاکید قرار گیرد.

بهداشت آب آشامیدنی

1- آب آشامیدنی لوله کشی شهری که مورد تایید مقامات بهداشتی است مورد استفاده قرار گیرد.

2- استفاده از لیوانهای یکبار مصرف در کنار آّب سرد کن برای آشامیدن آب ضرورت دارد.

3- یخ را از محلهای بهداشتی تهیه کرده و در مراحل استفاده باید همواره نکات بهداشتی را مورد توجه قرار دهند.

بهداشت آبدارخانه

برای رعایت نکات بهداشتی در آبدارخانه مساجد باید نکات زیر را رعایت نمود.

1-کسانی که در آبدارخانه مسجد کار می‌کنند، باید کارت ویژه معاینه پزشکی، روپوش روشن و حوله و صابون مخصوص داشته باشند.

2-. همچنین باید در آبدارخانه جعبه کمک‌های اولیه وجود داشته باشد تا هنگام بروز حوادث احتمالی جزیی در دسترس باشد.

3- توجه به مسایل ایمنی برای جلوگیری از آتش‌سوزی در مسجد ضروری است. 

بهداشت سجاده و مهر و تسبیح

1- سجاده ها را هرچند وقت یکبار شستشو و تمیز نماییم.

2- سطح مهر ها با سوهان و یا سمباده تمیز گردد.

3- تسبیح ها با مواد ضدعفونی کننده جهت جلوگیری از آلودگی شستشو شوند.( به ازاءهر ده لیتر آب یک قاشق مرباخوری گرد پرکلرین به آن افزوده و پس از حدود بیست دقیقه تسبیح ها را خارج کرده و آویزان کنند.

 بهداشت وضوخانه و سرویس بهداشتی

1- برای وضو گرفتن از آب لوله کشی استفاده نمایند و ازآب حوض مساجد بدلیل امکان انتقال بیماریها برای وضو گرفتن استفاده نگردد.

2- همواره در وضوخانه باید مواد شوینده (ترجیجاً صابون مایع)جود داشته باشد.

3-  در وضوخانه ها محلهایی برای آویختن لباس تعبیه شود و نصب آینه سودمند می باشد.

4- وضوخانه حداقل روزی یک بار ضدعفونی گردد . برای این منظور می توانید از مخلوط ده لیتر آب به علاوه پنج گرم پر کلرین استفاده نمائید

5- در وضوخانه محلهای برای شستشوی پا تعبیه گردد.

سرویس بهداشتی:نظافت دائمی ‌و مرتب دستشویی‌ها و وجود صابون مایع در دستشویی از نکاتی است که باید به آن توجه شود. تهویه مناسب یکی از نکات بسیار مهم است که گاهی از آن غفلت می‌شود

1- سرویس بهداشتی تا زیر سقف کاشی، مجهز به سیفون، فلاش تانک و هواکش باشد.

2- وجود لوله کشی صابون مایع در سرویس بهداشتی الزامی است.

3-  حتی المقدور سعی شود نظافت سرویس بهداشتی را با ریختن آب به مقدار کافی تمیز نگاه داریم.

جمع آوری و دفع زباله

 در مساجد به تعداد کافی زباله دان درب دار پلاستیکی یا فلزی ضدزنگ قابل شستشو وجود داشته باشد و زباله ها باید روزانه ومرتب تخلیه شود، همچنین از ریختن زباله و مواد زائد در داخل مسجد و محوطه آن خودداری نماییم.

 نصب توری

کلیه دربها و پنجره ها بدون درز و شکستگی بوده و با نصب توری می توان از ورود حشرات و جوندگان به داخل مسجد خودداری نمود.

 به  منظور پیشگیری از بیماریهای  قابل انتقال بین انسان و دام از جمله تب کریمه  کنگو از هرگونه ذبح دام خارج از کشتارگاه خودداری نماید.

بهداشت پذیرایی

برای استفاده از هر نوع خوراکی یا نوشید نی، باید اصول صحیح بهداشتی رعایت شود.

1- در هنگام خرید مواد غذایی حتما به تاریخ تولید و انقضاء توجه شود

2- میوه و سبزیجات مورد استفاده باید ضدعفونی و به دقت شسته شود.

3-از گوشت و فرآورده های دامی با کشتارمجاز و یا بسته بندی شده که مورد تأیید وزرات بهداشت وسازمان دامپزشکی استفاده شود.

4-حداکثر زمان مجازبرای مصرف غذای گرم بمدت 2 ساعت پس از طبخ غذا می باشد.

5-هرگونه پخت و پز باید در مکان هایی که دارای شرایط بهداشتی و تحت مراکز بهداشت و اداره دامپزشکی می باشند صورت گیرد.

*** مراحل ضد عفونی سبزیجات و میوه جات : 

1- پاکسازی: برطرف نمودن مواد زائدو گل و لای و شستشو با آب کافی ضروری است

2- انگل زدائی : برای این منظور سبزیهاو میوه هارا در پنج لیتر آب غوطه ور نموده و به ازاء هر لیتر آب ( معادل چهار لیوان ) پنج قطره مایع ظرفشوئی به آن اضافه و خوب به هم بزنند تا سبزیجات و میوه جات در کفاب قرار گرفته و بعد از پنج دقیقه خارج کنند

3- ضدعفونی : سپس سبزیجات و میوه جات انگل زدائی شده را در ده لیتر آب و یک قاشق چای خوری پودر پر کلرین غوطه ور نموده و سپس سبزی ضد عفونی شده را دوباره با آّب سالم شستشو داده تا باقیمانده کلر یا مواد ضد عفونی کننده کاملا از سبزی جدا شوند.

4- شستشوی نهائی : سبزی ضد عفونی شده را با آب تمیز و کافی مجددا" شسته و سپس مصرف نمائید.

بهداشت ظروف و …

1- ظروف مورد استفاده،رابا مواد شوینده و ضدعفونی کننده(پرکلرین) تمیز و در محلهای در بسته (کمد و ...) نگهداری شود.

2- برای توزیع آب،شربت و مواد غذایی از لیوان یکبار مصرف استفاده شود.و همچنین برای توزیع چای و نوشیدنی های داغ از لیوان یکبار مصرف کاغذی استفاده شود.

3- برای جلوگیری از آلودگی ظروف  ، شستن دستهای آلوده، جلوگیری از ورودحشرات و جوندگان مانند مگس وموش ودرب دار بودن ظروف الزامی است.

4- از به کار بردن فنجان یا لیوانهای لب پریده و معیوب خودداری شود.

5- استفاده از ظروف مشترک که موجب شیوع بیماری می گردد ممنوع می باشد.

بهداشت چادرهای مشترک

در بیشتر مساجد، چادرهای به رنگ روشن( موسوم به چادر نماز ) برای استفاده نمازگزاران در قفسه خاصی قرار داده‌اند اما طبق قانون وزارت بهداشت، توزیع هر نوع البسه برای استفاده عموم، مانند لباس‌های خاص عزاداری، چادر، مقنعه و... ممنوع است چرا که مشاهده  شده این لباس‌ها می تواند باعث انتقال آلودگی‌ها از افراد بیمار به سایر افراد شود..

اگر قرار است چادری برای استفاده عمومی در مسجد گذاشته شود، باید به‌صورت یک بار مصرف باشد. یعنی پس از یک بار استفاده در جای مخصوصی قرار داده شود تا پیش از استفاده بعدی دوباره شستشو و ترجیحا گندزدائی شود.

 خادمان سلامت

خادمان سلامت مساجد نقش بسیار مهم و انکار ناپذیری در حفظ و ارتقاء بهداشت مساجد دارند. و همت و همکاری آنها می تواند در بهبود شرایط بهداشتی مساجد نقش مهمی داشته باشد.

وظایف خادمان سلامت :

رعایت بهداشت فردی کلیه افراد در ارتباط با تهیه و توزیع موادخوراکی آشامیدنی و نظارت بر وضعیت بهداشتی سیستم تهویه، سرویس بهداشتی آب آشامیدنی، ایمنی، سیستم اطفاء حریق و در و پنجره مسجد، فاضلاب، نظارت بر وسایل مصرفی و داخلی از جمله جانماز و مهر، کتابخانه، کفش‌داری‌ها و فرش‌ها، نظارت بر بهداشت آبدارخانه‌ها و مکان‌های پخت غذا ، برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای نمازگزاران و هماهنگی با ائمه مساجد و هیات‌های امنا در امور بهداشتی، ارائه خدمات بهداشتی به مردم و اجرای دستورالعمل‌های اعلام شده و ارائه پیشنهادهای لازم به شهرداری و مرکز امور رسیدگی به مساجد برای ارتقای سطح سلامت مسجد است.

استعمال دخانیات در مسجد اکیدا ممنوع می باشد.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 



 
 
  
  
  
  
 
 
 

نکات بهداشتی ویژه مساجد